14:e december

Idag är det fransk nougat som står på menyn. Mycket mumsigt vill jag nog påstå. Testpatrullen godkände också. Idag var det maken som var testpatrull, igår hade jag dock ingen hjälp eftersom han inte äter nåt med mintsmak så mina Mariannetryfflar är fortfarande osmakade! Men som sagt, fransk nougat!

Fransk nougat



Ingredienser
5 dl strösocker
1,5 dl ljus sirap
1,25 vatten
1 krm salt
2 äggvitor 
1,5 dl nötter 

Smält ihop socker, sirap, vatten och salt i en kastrull. Låt det koka upp till 130 grader och ta sedan av det från spisen. Efter ungefär en minut ställer du tillbaka det på spisen och låter det koka upp till 135 grader. Medan sockerlagen kokar så vispar du upp äggvitorna till riktigt hårt skum. När allt detta är fixat så fortsätt vispa äggen medan du häller ner sockerlagen i smeten i en fin stråle. Vispa tills det svalnar lite grann men vispa inte för länge bara. Blanda sen försiktigt ner nötterna. Jag hade en blandning av olika nötter, paranötter, cashewnötter, hasselnötter och mandel. Men det är bara att kasta ner vad man känner för. 
 Lägg bakplåtspapper i en form och smörj med lite olja. Ner med smeten. Pensla på lite mer olja ovanpå och platta sen till smeten så den blir slät. Oljan är bara till för att kunna hantera smeten utan få kladd precis överallt. Man kan också lägga på ett bakplåtspapper ovanpå smeten och kavla ut den. Låt den sen torka och stelna i rumstemperatur. Sen är det bara att dela i rutor eller stavar eller vad man nu känner för. Jag doppade hälften i mörk choklad och den andra hälften rullade jag lite lätt i florsocker för att slippa kladdet.